Proč jsem si zvolil být především silný (StrongFirst)? Protože mě síla chrání před invalidním vozíkem. Od svých dvaceti do raných čtyřiceti let jsem byl běžcem, ale pak mi vyhřezla ploténka. Po více než roční rehabilitaci jsem začal posilovat pomocí mrtvých tahů s velkou činkou ze země – protože se říká, že co vás nezabije, to vás posílí. Je to pravda. Vizte můj StrongFirst manifest:

Síla

Síla je hmotný majetek jako peníze v bance nebo jídlo ve spíži. Se sílou můžu chodit bez pomoci. Možná se to nezdá tak důležité, ale jakmile chodit nemůžete, uvědomíte si, jak cenné to je.

Steve Freides StrongFirts deadlift

Tělesná hmotnost

Vzpomeňte si, kolik jste vážili, když jste maturovali – to je vaše cílová hmotnost po zbytek života. Je OK nabrat pár liber svalů, nebo víc než pár, pokud to vyžaduje vaše povolání nebo sport, kterému se věnujete, ale pro vyvážený život je pár liber svalů a hodně vzpěračských dovedností všechno, co většina lidí potřebuje.

Pokud jste u maturity měli nadváhu (neobvyklá věc za mých časů, ale dnes až příliš běžná), zjistěte si ideální hmotnost, dostaňte se na ni a udržte si ji. Mám 5’ 7” (170 cm) a, když jsem končil střední školu, vážil jsem 145 liber (necelých 66 kilo). Jako powerlifter soutěžím ve váhové kategorii 148 liber (67 kilo). Prosím, povšimněte si – soutěžit jsem začal až dlouho po čtyřicítce. Nikdy není pozdě začít.

Jak zhubnout? Jezte lépe, jezte méně a cvičte.

Rovnováha

Kdyby nic jiného, uvědomte si, že život přichází ve trojicích. Začněte tím, že vyvážíte tyto tři: mysl, tělo a ducha. Rovnováha – znamená to, že stav vašeho těla je stejně důležitý jako to, co si myslíte a v co věříte. Máte povinnost se postarat o své tělo, povinnost, kterou byste měli plnit pro sebe i pro ty, kdo vás milují.

Další trojice je kariéra, osobní život a cvičení. Musíte věnovat pozornost všem třem – musíte si udělat čas na všechny tři, musí vám na nich záležet natolik, abyste byli nejlepší ve všech třech. Udělejte si čas na cvičení a dejte tomu všechno.

Steve Freides StrongFirst rozštěp

Dřina

Cvičení nemá být snadné ani zábavné. Je vaše práce snadná a zábavná? Je váš osobní život plný zábavy a her? Proč byste proboha měli očekávat, že cvičení, které vám dovolí číst si u toho noviny, bude k něčemu dobré? Pardon, ale cvičení, které za to stojí, vyžaduje vaši úplnou pozornost. Nelíbí? – Smůla!

Procvičování

Síla je dovednost, která vyžaduje pravidelné procvičování. Síla všechno usnadňuje, takže stojí za to ji pravidelně procvičovat.

Konkrétnost

Nedal jsem vám moc konkrétních rad, jak zesílit, protože jich najdete spoustu na webové stránce StrongFirst. Začal jsem s Pavlovou knihou Power to the People! Kdybych začínal dnes, sáhl bych po jiné Pavlově práci, Enter the Kettlebell! Oba programy se dají nejlépe popsat jako “jednoduché, ale ne snadné”.

Tréninkový tip: Střed síly 

Když jsem si poranil záda, můj doktor řekl, že mám akutní úraz s chronickou příčinou, výsledek celoživotní slabosti a špatného držení těla. Bylo mi 42 let. Název tohoto tréninkového tipu, Střed síly, se týká toho, co se děje ve vaší břišní dutině, ve vašich útrobách.

Můj úraz zad byl tak vážný, že jsem ve dne v noci celé tři týdny musel brát Percocet, silná narkotika.

Po devíti měsících jsem zase zkusil běh – což byla předtím moje hlavní forma cvičení – a rychle jsem zjistil, že musím udělat něco ve svém břiše, aby mě nezačala bolet záda. Pokud jsem nevytvořil tlak v břiše, nedokázal jsem uběhnout víc než pár kroků bez bolesti – a bolest je velmi efektivní učitel.

Pochopte, pořád jsem hodně kulhal, ale prostě jsem se potřeboval vrátit na běžeckou dráhu. Moje “břišní” lekce byla jen začátek – nechápal jsem, co dělám, jen to, že musím udržovat toto napětí v břiše, jinak mě záda začnou bolet tak, že stěží dojdu domů.

Komentář mé ženy: “je mi jedno, že můžeš uběhnout 10 mil – vypadáš na umření” – mě přivedl k Pavlově knize Power To The People!, která mi byla doporučena, protože jsem chtěl něco o vzpírání bez nabrání přílišného objemu. PTTP rozebrala na kousky všechny mé domněnky o vzpírání. Mezi jinými, dozvěděl jsem se, že vzpíráním nemusíte nabrat objem; jsem toho dnes příkladem, 15 let po svém zranění – 57 let a 149 liber (67,5 kg).

Nejdůležitější lekce, kterou jsem se naučil v PTTP, ale je, že vytvoření tlaku ve středu těla vytvoří hydraulický polštář, který vyztuží a ochrání vaši páteř. Pokud jste četli více než jednu Pavlovu knihu o síle, určitě jste si všimli, že všechny mluví o něčem, co nazývá Power Breathing (silové dýchání).

Dvě nejdůležitější dovednosti, které si můžete osvojit, abyste uzdravili svou dysfunkční bederní páteř:

  1. Pocit neutrální páteře
  2. Jak vyztužit a zpevnit svou neutrální páteř pomocí vytvoření tlaku dechem ve středu těla.

Tyto body je potřeba pořád zdůrazňovat. Síla začíná ve vašem břiše, přátelé – je potřeba ho zatnout.

Oddělení stížností

Prosím, netvrďte mi, že nemáte čas – můžete krásně odtrénovat za pár minut denně, pár dní v týdnu. Můžete cvičit v gymu i doma – PTTP a ETK budou fungovat tam i tam – a další Pavlův zdroj, Naked Warrior, funguje kdekoli, protože používá jako odpor pouze vaši vlastní váhu. Pokud si stále stěžujete, položím vám otázku, kterou mi několikrát položil Pavel: “Chceš k tomu nářku přinést kapesníček?”

Zvedněte zadek a dělejte něco pro svou fyzickou kondici. Dělal jsem to, dělám a budu dělat – a stejně tak můžete a měli byste i vy.

Steve Freides, SFG Senior Instructor, zvítězil v mnoha šampionátech a je držitelem několika národních i světových rekordů jako 148librový raw powerlifter v AAU a WNPF. Steve provozuje webovou stránku www.kbnj.com a blog o cvičení na RideChickens.blogspot.com.

 


CHYSTANÉ STRONGFIRST AKCE, KURZY A CERTIFIKACE