Dan John, StrongFirst Master SFG“Jak?” To je otázka, kterou v odvětví silového tréninku nesnáším snad úplně nejvíc. Pravda je taková, že nemám absolutně ponětí, “jak” zesílení pomáhá výkonu. Netuším, jak zesílení pomáhá ženám zeštíhlet. Vážně nevím, jak cokoli v těle funguje. A vůbec na tom nezáleží.

Faktem je, že zesílení vás přiblíží snad ke každému cíli, který znám. Chtěl jsem tu chytře poznamenat něco o jediné výjimce, ale nemůžu přijít ani na jednu.

Nezáleží na tom, jak člověk zesílí. Vzpomínám si na jasnozřivý názor J.R.R. Tolkiena na výrazy “Celt” a “Celtic” (Kelt a keltský). Pokud to nevíte, měly by označovat vznešené lidi, ale nějak se proměnily v kouzelném prachu, nosí zelené kalhoty a zpívají srdceryvné písně. To je samozřejmě v pořádku, já taky zpívám rozhodně nejlíp v zelených kalhotách. Tolkien poznamenal:

“Keltské” je kouzelný pytel, do kterého můžete dát cokoli a ze kterého může skoro cokoli vzejít… všechno je možné za bájného keltského soumraku.”

Zesílení funguje stejně jako tenhle kouzelný pytel. Což mi připomíná historku, kterou jeden můj profesor používal v roce 1978 pro vysvětlení toho, jak “neviditelná ruka” Adama Smithe funguje v ekonomice. Moje nejoblíbenější část série “Free to Choose” s ekonomem Miltonem Friedmanem je jeho úžasné vysvětlení, že žádný jednotlivec nemůže vyrobit tužku. Na výrobě a prodeji tužky totiž spolupracuje obrovské množství lidí, jednajících ve svém vlastním zájmu. Kdybyste si chtěli (kvalitně) vyrobit tužku vy sami, náklady by v porovnání s cenou v místním papírnictví byly doslova astronomické.

Tak je to i ve světě síly: hodím vaše cíle do kouzelného pytle, smíchám je s vhodnými silovými cviky a zasypu vás kouzelným prachem. A jako při každém dobrém kouzlu se proměníte a budete tam, kde toužíte být. Je to jako s červenými střevíčky (v originále jsou mimochodem stříbrné) z Čaroděje ze země Oz”, potřebujete o sebe jen klepnout třemi sériemi po třech opakováních s rozumnou váhou a všechny vaše sny se splní.

Ale to nás přivádí zpátky k té otravné otázce, “jak” to funguje. Vzpomínám si, co nám řekli v Olympijském tréninkovém centru o tréninku mysli: Kdyby mozek byl tak jednoduchý, že byste mu mohli rozumět, byli byste tak jednoduší, že by vás to vůbec nezajímalo. Jsem přesvědčený, že zesílení se děje ve dvou krocích, ale jsem víc než ochotný se mýlit.

Krok jedna je důvod, proč jste si mě najali: Síla je dovednost. Dá se naučit. Existují triky, jak zvedat víc, a jsou tak jednoduché jako naučit se tenzi a uvolnění, naučit se vklínění pod zátěž, naučit se, že “projíždění techniky” (metoda grease the groove) a naučit se, že skutečná síla je něco, co je třeba procvičovat, nestačí na ni jeden trénink. Jinými slovy, krok jedna je “naučit se” být silný. Naučit se všechny velké cviky zabere nějaký čas, pokročilý lifter může nicméně “okamžitě” zesílit jen na základě jediné nápovědy nebo napnutí určité části těla.

“Okamžitě” je vtipný termín. Jak mi řekl před lety můj kamarád Charles Staley, fráze “okamžitě naberte 3 centimetry přes biceps ve dvou týdnech” prodává mnohem líp než ta samá fráze bez “okamžitě”. Pro ty z vás, kdo zažili ten “aha” moment, když několikrát za sebou něco nezvládli a po nové nápovědě uspěli, je “okamžitě” blíž kouzelnému pytli než cokoli, co v životě zažijete.

V kroku dva začíná ta pravá zábava. Robb Wolf, vynikající odborník na výživu a paleo stravu, mi říkal, že pokud všechno v lidském těle poskládáme správně, začnou se dobré věci dít, jako když padá řada dominových kostek. Krok dva tedy můžeme jednoduše nazvat  “Hormonální domino”. A klidně vynechte to “hormonální”, protože jsem si jistý, že je to mnohem delikátnější a složitější. Několikrát jsem to sám zažil.

Nejlepší příklad je, když jsem potkal Dicka Notmeyera. Trénoval jsem se zátěží už dlouho a byl jsem opravdu hodně silný. Byl jsem v posledním ročníku na gymplu a byl jsem silnější než většina chlapů, které jsem v životě potkal. Vážil jsem 162 liber a byl jsem chodící bench press mašina.

Když jsem potkal Dicka, trval na tréninku pětkrát týdně. Tři dny dva olympijské lifty a dva dny  front squaty a jerky. Nikdy jsem nešel v dřepu tak hluboko a rozhodně nikdy jsem netahal tak často. O čtyři měsíce později jsem vážil 202 liber. To je 40 liber ve čtyřech měsících, 10 liber za měsíc, dvě a půl libry za týden.

“Jak se to stalo?” Mimochodem, matematicky to vůbec nefunguje. Není možné, abych přijímal dostatek kalorií (pokud přijmeme model “přijaté/vydané kalorie”), protože jsem tak tvrdě trénoval, ale stejně jsem, co se týče objemu, málem explodoval.

To je to domino. Ve své knize “Mass Made Simple” nabízím šestitýdenní tréninkový program s pouhými 14 tréninky. Chlapi, kteří program vyzkoušeli, mi vždycky hlásí, že udělali největší pokrok v životě. Taky dostávám otázky typu:

“Když je to tak dobré, proč v tom nepokračuješ?” Pokaždé se směju. Ten člověk evidentně nikdy neabsolvoval tréninky složené z čistě silových cviků, komplexů a dřepů v závratném počtu opakování. Dokážete to dělat JENOM šest týdnů. Ale, pokud se do toho opřete, tělo vás odmění dominovým efektem.

Takže, pokud se rozhodnete zesílit, abyste podpořili své další fitness cíle, nestarejte se, jak. Správný silový trénink vás dostane na správnou cestu. Naučte se cviky pořádně a udržujte svá opakování, sety a zátěž na rozumných a opakovatelných hodnotách. Pak si užijte ten báječný dar, když vaše tělo odpoví oním hormonálním dominem a vším tím, co je třeba, abyste byli větší, štíhlejší, silnější, rychlejší a schopnější.

Neřešte “jak”. Stačí, když se do toho opřete.

 


CHYSTANÉ STRONGFIRST AKCE, KURZY A CERTIFIKACE