“Konec roku není ani konec, ani začátek, ale pokračování, se vším poučením, kterou nám zkušenost může vštípit.” – Hal Borland

Když přemítáme o uplynulém roce a vzhlížíme k roku 2019, pravda citátu výše vychází jasně najevo. I když firmy (i jednotlivci) “uzavírají” celoroční byznys a připravují se na nové projekty a kampaně, nic nekončí – úkoly a cíle přetrvávají. To, jak přijmeme poučení, které jsme z postupu kupředu získali, závisí na nás všech. 

StrongFirst má za sebou úžasný rok 2018 zkušeností a růstu v hledání, propagaci a cvičení síly v nových oblastech a u širšího publika. Globální růst a “dosah chapadel” pokračoval po celém světě spolu s rozvojem našeho curricula a certifikací. 

Unifikovaná recertifikace a StrongFirst Elite

Abychom uznali a odměnili splnění více různých certifikací, spustili jsme tento rok dvě iniciativy: unifikovaný recertifikační proces a hodnost StrongFirst Elite. 

Unifikovaná recertifikace dává našim instruktorům příležitost recertifikovat několik certifikací zároveň, za jednu cenu, na více akcích. SFG, SFG II, SFL a SFB – v jakékoliv kombinaci – si lze udržet mnohem jednodušeji a za nižší cenu. V závislosti na logistice a dostupnosti vybavení může být unifikovaná recertifikace k dispozici též na akcích jako jsou Plan Strong™, Strong Endurance™, Second Wind a All-terrain Conditioning. Podívejte se na detaily zde: Unified Recertification

Proč unifikovaná recertifikace? Nejdůležitější je to, že odměňuje instruktory, kteří si rozšiřují a prohlubují své porozumění silovým principům a trenérské dovednosti díky absolvování a splnění více StrongFirst certifikací. Jednotlivé divize naší Školy síly jsou založeny na jednotných principech, naše instruktory spojuje jednotný kodex. Podporovat instruktory, aby absolvovali a splnili všechny certifikace je tedy logický krok. To, že jsou pravidelně testováni dle StrongFirst standardů ukazuje odhodlání cvičit jakož i profesionální přístup. Naši studenti věří, že co učíme, je aktuální, a že naše vlastní technika splní všechny standardy. Udržování naší hodnosti a certifikace platnými ukazuje, že děláme, to co říkáme. 

Co to znamená z praktického hlediska? 

Unifikovaná recertifikace znamená, že například SFG, který pracuje na SFL, může recertifikovat SFG na SFL (anebo na SFB, atd.) a že cena za recertifikaci je již obsažená v ceně nové certifikace. Anebo pokud vám má právě vypršet vaše dvouleté SFG II a SFL, můžete je recertifikovat naráz za jednu cenu. 

To nás přivádí ke StrongFirst Elite. Instruktoři po absolvování a splnění všech čtyř certifikací získají hodnost SF Elite, nejvyšší dosažitelnou hodnost v komunitě našich instruktorů vyjma leadership – a jako taková jedním z kvalifikátorů pro to stát se členem leadership. SF Elite kromě toho i prodlouží vaší certifikaci o 50%, a budete tedy muset recertifikovat každé tři roky místo dvou. Unifikovaná recertifikace navíc vše zjednoduší. 

Akreditované gymy

Dlouho jsme od potenciálních žáků dostávali otázky typu “kde najdu gym” anebo “kde se mohu začít učit?”. I když umožňujeme žákům najít instruktory na našem webu, někteří hledali nejen člověka, ale celou StrongFirst komunitu, prostředí a kulturu. Náš program Akreditovaných gymů pomáhá žákům jednoduše najít “kamenné” prostory a mít důvěru, že se budou učit přesně dle StrongFirst principů. Aby gym získal akreditaci, musí splnit následujcí standardy a nároky: 

  • Mít minimálně dvě různé a platné StrongFirst instruktorské certifikace
  • Zajistit, aby více než 50% instruktorů gymu byli certifikovaní StrongFirst instruktoři s příslušnými dovednostmi a znalostmi
  • Podporovat misi StrongFirst, zosobňovat klíčové ctnostni a hodnoty StrongFirst, a žít dle Kodexu StrongFirst 
  • Garantovat, že tréninkové lekce a hodiny, které gym nabízí, jsou vyučovány dle StrongFirst metodologie (dle potřeb rozumně přizpůsobené) a vedeny instruktory, které drží aktuální a relevantní StrongFirst certifikace. To se týká jak skupinového, tak individuálního programmingu dle Plan Strong™ a Strong Endurance™. Instruktor například musí být například SFG, aby mohl učit kettlebell lekce zahrnující anti-glykolitickou metodu, anebo pokud trenér učí TSC lekce shybů, musí být SFB instruktor, atd.  

Klikněte zde pro více informací: StrongFirst Accredited Gyms

Aktualizace curricula

Náš Panel poradců curricula pracoval na úpravách curricula všech certifikací. Na začátku roku budou publikovány aktualizované manuály, které tyto změny zohledňují. Konkrétně pro SFB jsme přidali dva testy dovedností – shyb a dřep na jedné noze. Pro SFB i SFL jsme přidali Master’s standardy. 

Nové SFB testy dovedností

  • Shyby (5x pro muže) a vis s pokrčenýma rukama (45 sekund, anebo 1 shyb nadhmatem/podhmatem pro ženy), splněný během prvního dne certifikace. 
  • Dřep na jedné noze (s případnou protiváhou), splněný druhý den společně s testem kliku na jedné ruce/kliku na jedné ruce a jedné noze

Master’s standardy pro SFB

  • Muži 50+: klik na jedné ruce
  • Ženy 50+: klik na jedné ruce s vyvýšením (13-20 cm)
  • Muži a ženy 50+: Dřep s dosedem na bednu (pod paralel)
  • Muži 50+: 1 shyb
  • Ženy 50+: Vis s pokrčenýma rukama – 30 sekund (úchop podhmatem)

Master’s standardy pro SFL

SFL Master’s standardy pro muže 50+ (v librách)

DOVEDNOST

TĚLESNÁ VÁHA (PŘÍKLAD)

BĚŽNÝ

BĚŽNÝ POMĚR

MASTER

MASTER POMĚR

bench press síla

200

250

1,25

220

1,1

mrtvý tah síla

200

400

2

360

1,8

zadní dřep technika

200

200

1

180

0,9

tlak ve stoje technika

200

134

0,67

100

0,5

mrtvý tah technika

200

300

1,5

260

1,3

SFL Master’s standardy pro ženy 50+ (v librách)

DOVEDNOST

TĚLESNÁ VÁHA (PŘÍKLAD)

BĚŽNÝ

BĚŽNÝ POMĚR

MASTER

MASTER POMĚR

bench press síla

150

112,5

0,75

97,5

0,65

mrtvý tah síla

150

225

1,5

202,5

1,35

zadní dřep technika

150

112,5

0,75

100,5

0,67

tlak ve stoje technika

150

75

0,5

60

0,4

mrtvý tah technika

150

150

1

127,5

0,85

StrongFirst online kurz Základní kettlebell cviky

V létě jsme vydali náš první online kurz, Základní kettlebell cviky, abychom umožnili naučení se bezpečné a efektivní techniky i těm, kteří se nedostanou k SFG instruktorovi anebo do Akreditovaného gymu. Kurz nabízí detailní výuku, ukázky a přednášky v podání Lance Coffela, Bretta Jonese, Pavla Tsatsoulina a Fabio Zonina. Každý modul kromě toho přináší i manuál ke stažení, včetně sekce sestavování programů s doporučenými tréninkovými plány. Navštěvujte stránky kurzu opakovaně, abyste mohli získávat nový obsah. Klikněte zde pro více detailů: SF Essential Kettlebell Exercises

Síla má vyšší účel

“Čest není to, co si vezmeš s sebou, ale dědictví, které zanecháš po sobě.” – Branch Rickey

Být dobrým předkem je jedna z lekcí z knihy Legacy (česky Odkaz) – něco, co jsem probíral na letošním Leadership setkání. Je mi ctí být součástí StrongFirst Leadership – to, co mě popohání kupředu, je dědictví, které budujeme. 

Po více než 16 let, co učím s Pavlem, hraje tato komunita integrální roli v mé kariéře a životě v tom, jak hledáme, propagujeme a cvičíme sílu. Vidíme, jak náš sdílený názor, že síla má vyšší účel, pozitivně ovlivňuje naše životy každý den, způsoby, které zdaleka převyšují to, co se děje na podlaze v gymu. Činíme tak jako mlčenliví profesionálové, a vždy si připomínáme, že jsme studenti síly. Pavel hodlá zanechat s naším posláním ve světě odkaz. Je mi ctí být toho součástí. 

Zosobněním vyššího účelu síly je pomáhat ostatním. O Black Friday víkendu se StrongFirst komunita zúčastnila dobročinné sbírky na podporu Dustina Rippetoea. Dustin, jeden z našich Team Leaderů, je v současnosti na dialýze a čeká na transplantaci ledviny. Abychom jeho rodině pomohli s nákladnou léčbou, zorganizujeme v roce 2019 ještě dvě další dobročinné sbírky. Přidejte se k nám a pomožte Dustinovi a jeho rodině. 

2019

Jak se tak dívám na rok 2019, jsme připraveni zúročit lekce, které jsme získali, a “rozšířit chapadla”, abychom naučili naše principy síly napříč všemi modalitami více lidí, aby i oni mohli získat stejné benefity. To, že budujeme širší povědomí o tom kdo jsme, co děláme, a proč je to důležité, přinese další příležitosti pro naše instruktory, gymy a události po celém světě. Dokončujeme několik knih, rozšiřujeme online nabídku, neustále vylepšujeme náš web, aktualizujeme curriculum a připravujeme nové zboží – 2019 bude úžasný rok. 

My ze StrongFirst ti přejeme silný rok 2019!

Kam tě tvoje síla zavede?

 


CHYSTANÉ STRONGFIRST AKCE, KURZY A CERTIFIKACE