Když jsem byl malý, dostal jsem od obchodního námořníka, přítele mých rodičů, vzácný dárek: kalendář se záběry z filmu Enter the Dragon. Kalendář visel na zdi nad mým stolem ještě roky poté a byl předmětem závisti všech mých kamarádů. Tehdy bych si nedokázal představit, že se o pár desetiletí později budu přátelit s jednou z hlavních postav tohoto filmu.

Bruce Lee & John Saxon, Enter the Dragon

Bruce Lee a John Saxon ve filmu Enter the Dragon

Přišel na seminář posilování s vlastní vahou, který jsem vedl ve škole bojových umění vlastněné další legendou a přítelem Bruce Lee – Danem Inosantem. John Saxon se motal kolem železa už jako náctiletý, a tak jsme rychle našli společnou řeč. Začali jsme se potkávat a trénovat na pláži v Santa Monice. Pár měsíců žebříků z Enter the Kettlebell stačilo, aby dvaasedmdesátiletý Saxon zvládl striktní press 70 liber (32 kg).

Kruh se uzavřel tím nejnečekanějším způsobem.

Bruce Lee ukázal Johnu Saxonovi kettlebell swing hned první den, co se potkali. (Výbušný swing s kime, který dnes nazýváme “hardstyle swing”.)

O deset let později je to právě smrtící ladnost Bruce Lee, díky které propadnu kouzlu železa.

O dalších dvacet let později učím kettlebell “Ropera”.

Posuňme se ještě o pár let dopředu. Před několika týdny pozval velkoryse John mě a mou ženu na speciální promítání Enter the Dragon ke 40. výročí. Poslechli jsme si skvělé historky od lidí, kteří vytvořili tento klasický film, a také od dcery Bruce Lee. John zmínil Bruce a kettlebell. Bob Wall připomněl bojové scény. Pak světla zhasla a na plátně se objevil tento legendární a nesmrtelný film….

Za ta léta jsem viděl Enter the Dragon nesčetněkrát. Jako kluka, mladíka a muže mě pokaždé zaujala jiná část. Tentokrát to bylo toto prohlášení: “Sparta, Řím, evropští rytíři, samurajové… uctívali sílu, protože je to síla, která umožňuje všechno ostatní. Bez ní nic nepřežije. Kdo ví, jaké křehké zázraky zmizely ze světa, protože neměly sílu potřebnou k přežití.”

Není už únavné být “křehkým zázrakem”?

Zesílit není snadné, ale je to jednoduché. “Vylezte po žebříku”, jak to udělal “Roper”.

Vyberte si kettlebell přiměřené velikosti a vypresujte ji jednou. Zaparkujte, na chvilku si odpočiňte a opakujte na druhou stranu.

Odpočívejte pár minut a vypresujte bell dvakrát na levou, dvakrát na pravou… Třikrát… Čtyřikrát… Pětkrát. Série po pěti vám dá zabrat, ale neměla by vás úplně zničit.

Pak začněte zase od jedné… Tajemství úspěchu ruských žebříků spočívá v tom, začít zlehka, dostat se k těžkým vahám a pak začít zase zlehka (na rozdíl od pyramidy). Miniaturní periodizační cyklus natěsnaný do jednoho tréninku. Ze začátku se to nezdá tak těžké, ale nasčítá se to, obzvlášť když máte udělat celkem třeba 50 opakování.

Ruští trenéři a vědci jsou nekompromisní – vysoký objem kvalitních zdvihů je klíčem ke stabilnímu dlouhodobému zesílení. Není to asi nejzábavnější postup, ale je téměř blbuvzdorný. Program “Rite of Passage” z Enter the Kettlebell nikdy neselže  – jsou to ty “křehké zázraky”, kdo s tím seknou…

Plánované StrongFirst semináře, kurzy a instruktorské certifikace

[events_list]