Kettlebell: AK-47 mezi nástroji na cvičení

Michail Kalašnikov, který zkonstruoval nechvalně známou útočnou pušku AK-47, nedávno opustil tento svět ve věku 94 let. R.I.P.

Vynálezce nejvražednější osobní zbraně 20. století je v Rusku chován v úctě, naopak na západě je často zatracován. Generálporučík Kalašnikov se však tímto postojem nikdy netrápil. „Vynalezl jsem zbraň, nikoliv pro zabíjení, ale pro obranu své vlasti.“ Kdyby nepřišli nacisté, stal by se pravděpodobně konstruktérem zemědělských strojů.

Je pravdou, že Kalašnikov byl oddaným komunistou, nicméně na druhou stranu je nutno dodat, že je také autorem slavného výroku, jehož si NRA (Národní asociace držitelů zbraní USA) velmi váží: „Mým snem je země, jako je Amerika, kde muži a ženy nemusí mít strach ze svých ozbrojených spoluobčanů.“ Takže pokud jej chcete křižovat nebo soudit, přeju vám hodně štěstí.

Příběh Kalašnika a jeho AK-47

AK-47 mezi nástroji na cvičení Syn rolníka Miša Kalašnikov dokončil základní školu a získal práci u železnice. Poté byl odveden do armády, kde se stal tankovým mechanikem. Jakožto rozený MacGyver se rád šťoural ve věcech. Udělátkem, které vymyslel pro tankový kanón, si vydělal na hodinky, které mu dal velící důstojník Georgij Žukov, mimo jiné budoucí maršál, který nakonec sehrál rozhodující roli ve vítězství ve 2. světové válce.

Když vypukla válka, stal se Kalašnikov velitelem tanku T-34. V říjnu 1941 však jeho tank dostal zásah od německého tanku. Mladý voják utrpěl zranění a byl stažen z přední linie. Michail byl však tak odhodlán pomoci ve válce, že si vytknul za cíl navrhnout spolehlivou automatickou pušku. Měl stále na paměti ruské vojáky, kteří se trápili zastaralými puškami a byli masakrováni Němci, kteří již používali automatické zbraně. Sedl si a četl a kreslil a vymýšlel jako šílený. Dobral se výsledku a mohl tak celý šťastný ukázat svůj návrh lidem na správných místech. Stal se tak po zásluze konstruktérem zbraní.

Přelomový objev přišel roku 1947 – číslo „47“ v názvu zbraně znamená právě tento rok. Písmeno „A“ znamená „útočná puška“ a písmeno „K“ je počáteční písmeno jeho příjmení. Sám na tento vynález vzpomínal se slovy:

Voják stvořil zbraň pro vojáky… jednoduchou, spolehlivou, účinnou zbraň. AK funguje za jakýchkoliv podmínek, střílí bez selhání, a to i když se s ní brodíte v bahně a močálech nebo vám spadne z výšky na tvrdou zem. Tahle puška je velmi jednoduchá. Musím nicméně dodat, že udělat něco takhle jednoduchého je někdy mnohem těžší než udělat něco složitého.

Totéž lze říci o metodách silového tréninku a samozřejmě jejich cvičebních pomůckách. Asi bych nikdy nenapsal článek o Kalašnikovi a jeho zbrani, kdyby Jason Ginsberg neuvedl jeden post na fóru StrongFirst. Pamatoval si, že jsem několikrát označil ruskou kettlebell za „AK-47 mezi cvičebními nástroji“, a sdílel zde odkaz na článek New York Times. Následující citace utkvěla Jasonovi v paměti:

Kalašnikov je kratší než tradiční pěchotní pušky a síla jeho střely je někde mezi pistolí a současnými standardními puškami. Z tohoto důvodu jej původně američtí experti na zbraně přehlíželi jakožto pušku s nevelkým významem. Tvrdili, že není nijak zvlášť přesná nebo dobře zpracovaná a že má malý dostřel a přenos energie.

Své pevné místo v bojové historii si ale tato zbraň vydobyla v 60. letech ve Vietnamu. V tomto válečném konfliktu měla nová americká puška M-16 v místní džungli problémy s korozí a se zasekáváním. Naopak Kalašnikovy, které používali partyzáni Vietkongu a vojáci Severního Vietnamu, fungovaly téměř bezchybně.

Jason k tomu uvedl komentář:

Zatímco AK-47 byla původně přehlížena, protože neuměla určité věci tak dobře jako jiné zbraně, některé z vytýkaných chyb se ve skutečnosti staly za správných podmínek výhodou. Podobně budou existovat lidé, kteří budou kettlebell hanit za to, že není velkou činkou, ale právě mnoho vlastností, které se někomu zdají být nevýhodou, jsou ve skutečnosti to pravé v případech, kdy je vhodnější použít kettlebell.

Přestože tedy nejsou kettlebells dost těžké na to, abyste s nimi mohli dělat bench pressy o váze 230 kilo, umožní vám hodně dobře zesílit. Umožní vám zesílit natolik, abyste mohli excelovat v naprosté většině sportů. Kdybych si měl sestavit ragbyový tým a měl bych do něho vybrat buď týpka, který si dá na bench 4 kotouče, anebo Beast Tamera, bez váhání si vyberu toho druhýho. Gentleman, který udělá striktní jednoruční military press, taktický shyb a pistoli s 48kg kettlebell, bude sakra nebezpečnej. To samé platí pro Iron Maiden, která to dá s 24kg kettlebell. Kromě síly má totiž kettlebell v záloze i komplexní balíček mobility, kondice a odolnosti.

Kettlebell a Kalaš. Afghánský válečný veterán Michael Yilek si vybral obojí.

Pokud je tvým opravdovým cílem nejvyšší úroveň absolutní síly a osvalení – tzn. nějakých 115–135 kilogramů masa a nekonečná nálož kotoučů na ose – pak je velká činka ekvivalentem přesnější M-16tky, kterou se trefíš do zlaté mince na pěknou vzdálenost. Pokud to ale všechno půjde hezky podle plánu.

Rusové testovali obě pušky společně. Zahrabali je do písku, hodili je do vody nebo je prostě shodili z výšky. Po pádu z 6 metrů na beton přestala M-16 střílet. AKM (pozdější verze AK-47) naopak střílela, i když jí shodili z 10 metrů.

Geoff Neupert jednou poznamenal, že velká činka odpouští mnohem méně než kettlebell, příp. dvojice kettlebell. Zatímco u velké činky se musí přizpůsobovat tvoje tělo, kettlebell naopak s tvým tělem mnohem víc spolupracuje. Dle mého hodně pevného názoru je kettlebell nejergonomičtějším nástrojem, který kdy byl v silovém tréninku vynalezen.

Velká činka vyžaduje vytříbenou mobilitu, stabilitu a koordinační schopnosti. Program musí být do puntíku vyladěný, protože těžké váhy ti můžou lehce odpálit nervový systém a může tak dojít k přetrénování. Manuál na SFL certifikaci obsahuje mnoho stránek, které se zeširoka věnují tomu, aby ses naučil těmhle záludným střelám uhýbat.

Geoff Neupert a Jeff O’Connor dokonce došli společně k závěru, že „jedním z nejchytřejších způsobů jak trénovat je pravidelně cvičit se dvěma kettlebells a lifty trénovat s velkou činkou.“ (Asi si jsi už všiml, že nutnou podmínkou pro SFL je SFG certifikace nebo seminář.)

Ať už ale potřebuješ velkou činku, nebo ne, s kettlebell nikdy nic nepokazíš. Kalašnikov by asi o kettlebell řekl: „zbraň pro vojáky… jednoduchá, spolehlivá, účinná.“

Kettlebell. Tahle zbraň ti jen tak neselže.

Smrtící a jednoduchá jako Kalašnikov. 

Pavlova kniha Kettlebell Simple & Sinister

Kettlebell: Simple & Sinister

 


CHYSTANÉ STRONGFIRST AKCE, KURZY A CERTIFIKACE