StrongFirst - systematický přístup

Jednoho dne na SFG fóru jeden z pravidelných uživatelů napsal vynikající vzkaz o svém zlepšení. Jeho cíle, deadlift dvojnásobku vlastní váhy a 15 shybů, se přibližovaly a z mého pohledu to vypadalo celkem dobře. On pak položil obvyklou otázku: „Co můžu udělat lépe?“ Přestože vždy slýcháme „Nejlepší je nepřítelem lepšího“, někdy to změním na:

„Všechno se tak daří, pomoz mi to zmrvit!“

Vím, že jak se blížíme jakémukoliv cíli, datu splatnosti, soutěži vysoké úrovně nebo svatebnímu dni, stupňuje se tlak na dosažení dokonalosti. „Něco starého, něco nového, něco půjčeného, něco modrého“ brzy vede k diskuzi o perfektní teplotě pro šampaňské z nejlepších francouzských vinařství.

Někdy jednoduše musíte nechat proces běžet. Kromě toho potřebujete dokončit, co jste začali. Pak hledat dokonalost.

Ve spolupráci s Mikem Warrenem Brownem, SFG, jsme analyzovali základní tréninkové šablony pro SFG a Pavlova díla. Naší snahou je ukázat spojení mezi programy, úrovněmi pokroku, potřebný vybavením, a na určité úrovni, potřebu závazku k dosažení základních standardů každého programu. Danova pasáž je psána kurzivou.

Měl jsem to štěstí pracovat pod vedením Dana Johna, Master SFG, když trénoval stovky sportovců na střední katolické škole Juan Diego v Draperu, Utahu. Stále si pamatuji první hodinu, které jsem byl svědkem. Byla plná čtvrťáků z různých sportů od plavání po fotbal. Byl jsem ohromen sebejistotou a dokonalostí liftů, které studenti předváděli, zatímco se prodírali vyčerpávajícím hodinovým tréninkem, který by většina dospělých stěží dokončila. Každý dřep byl proveden nádherně do plné hloubky; power cleany byly výbušně dotaženy do perfektně umístěných racků. Neexistuje nic podobného jako stát uprostřed místnosti plné sportovců předvádějících silnou techniku velkých liftů.

Všichni z těchto sportovců začali s nulovou tréninkovou zkušeností. Jak je Dan dotáhl od slabých, poďobaných prváků k tomu, co jsem viděl o čtyři roky později? Dan mi řekl, že odpovědí je systematické vzdělávání. Zamyslete se, jak jste se naučili číst (Já se stále učím). Začali jste s abecedou a pak utvářet slova. Naučíte se gramatiku a věty se začínají rýsovat. Čtení je dovednost vysoké úrovně, která vyžaduje systematický přístup k výuce. Naučit se zvedat železo vyžaduje totéž.

Sledovat skupinu StrongFirst lídrů trénovat má stejný efekt jako ta třída čtvrťáků. Mistrovské ovládání je zjevné, zatímco jsou těžké bells swingovány s mocnou rázností. Napětí je propojeno do úžasné síly, težké pressy lítají nahoru. Krása StrongFirst školy síly je v systematickém přístupu.

V systematickém přístupu je jedna přesahující zásada:

Výkonnostní normy určují složitost v tréninku.

Cesta k mistrovství je, a měla by být, dlouhá. Bylo by chybou přeskočit kroky při hledání novoty a zábavy. První princip systému Strongfirst je kontinuita tréninkového procesu. Následuje systematický přístup k mistrovství za využití programů vytvořených Pavlem.

Neexistuje lepší způsob, jak se naučit tréninkovému systému Strongfirst než se plně ponořit do cílevědomé a časem prověřené cesty, kterou Pavel stanovil. Nastavte své výkonnostní normy vysoko a dotáhněte je do konce. Nejlepší způsob, jak porozumět nuancím technik a programových principů StrongFirst je vydat se tou dlouhou cestou. Stát se kvalitním koučem, kterého si vaši studenti zaslouží, vyžaduje čas a trpělivost.

Jděte příkladem.

To je celé ve dvou slovech: Jděte příkladem.

Naším cílem je nastínit dlouhodobý plán zvládnutí SFG Šestky. Nejprve musí být položen pevný základ. Je čas naučit se vaši abecedu. Snatch, clean, press a double front squat jsou extrémně efektivní, pokud jsou položeny na silném základu, ale nejprve ovládněte základy.

Základní pohyby jsou swingy, pohárové dřepy a get-upy. Prvním krokem v našem systematickém přístupu, je položení technické základny těchto tří cviků. Tyto tři jsou rovněž klíčové lifty ve veškerých programech, nezávisle na cíli, sportovci či klientovi.

Na nedávném SFG, Dan vysvětlil svůj přístup k programingu následovně:

„Musíme se vrátit k základům, přimět lidi pohybovat se více a lépe, aby se mohli pohybovat více a lépe. A já pro vás mám řešení, kterým je mexické jídlo. Jim Gaffigan je jeden z mých oblíbených bavičů a má jeden legrační vtip o mexickém jídle v jeho domovském státě Indianě kde býval číšníkem: „Mexické jídlo je skvělé, ale je v podstatě stále ze stejných ingrediencí, takže je tu způsob, jak se budete muset vypořádat se všemi těmi hloupými otázkami. „Co jsou nachos?“ „…Nachos? Je to tortilla se sýrem, masem a zeleninou.“ „ Aha, a co je potom burrito?“ „Tortilla se sýrem, masem a zeleninou.“ „No a co je teda tostada?“ „Tortilla se sýrem, masem a zeleninou.“ „A co je …“ „Podívejte, je to pořád stejný h-o! Proč neřeknete španělské slovo, a já vám něco přinesu.“

Víte, vidím trénink stejně. Chcete hrát v NFL? Dobře, musíme dělat:

Swing, pohárový dřep a get-up.

NBA?

Swing, pohárový dřep a get-up. 

Zhubnout?

Swing, pohárový dřep a get-up.

Zjednodušeně řečeno, swing, pohárový dřep, get-up bude to, co vám naservírujeme první.“

Až příliš často vidíme dobré mínění čerstvě certifikovaných instruktorů, kteří jsou nadšeni do výuky a postupují příliš rychle ke snatchům, cleanům dříve než byla položena opravdová základna. Co vidíte, jsou double cleany prováděny s příliš lehkými váhami, myslím, že někdy byste mohli prostě jen dělat aerobik s lehkýma činkama v ruce. Místo toho použijte výkonnostní normy k určení, kdy je čas představit nové dovednosti.

Následujte cestu stanovenou Pavlem a dalšími špičkovými instruktory.

Plánované StrongFirst semináře, kurzy a instruktorské certifikace

[events_list]