Propriorecepce je jednoduše vnímání toho, kde jste a co děláte. Get-up je vynikající pohybový vzorec, který propriorecepci se zátěží procvičuje. Má však mnoho přechodů a fází; s pohledem upřeným na zátěž nad hlavou je těžké vědět – skutečně vědět – jestli máte optimální nastavení. Celkem dobře může být nepřítelem perfektně. Jak tedy můžeme zapracovat na těchto drobnějších detailech bez vedení coache? Může pomoci virtuální oko. 

“Existují tři skupiny lidí: Ti kteří vidí; ti, kteří vidí, když jim to ukážete; ti, kteří nevidí.” – Leonardo da Vinci

Každý ví, že Leonardo byl jak umělec, tak vynálezce. Florentský génius však byl navíc i vynikajícím architektem pro rody Medici a Borgia. V jeho práci pro tehdejší armádu věděl, jak vybudovat silné základy se správně distribuovanou zátěží. Především věděl, že přímky jsou téměř vždy silnější než různé záhyby a úhly. 

Get-up je jedním ze cviků, ve kterých je struktura klíčová. Pečlivé rozložení zátěže v podpírání závaží nad hlavou v průběhu pohybu dává příležitost provádět tento cvik bezpečně a účinně, a zároveň progresivně přidávat na zátěži. 

Struktura a stabilita

Kosti zajišťují strukturu. Svaly stabilizují. Nezaměňujte jedno za druhé. Ostříží zrak nás trenérů jsou klíčem k tomu, abychom žákovi pomohli v jednotlivých fázích get-upu strukturálně správně nastavit kosti za účelem minimalizace svalového úsilí, potřebného k stabilizování kettlebell. Jak ale zlepšit svůj get-up, když není k dispozici trénér, který by ti dal zpětnou vazbu? Jak se připravit na SFG certifikaci nebo re-certifikaci? Jak se ujistit, že máš dobrou techniku, když něco předvádíš? Jak můžeš perfektně ovládat každý pohyb, když je tvým cílem se dopracovat k těžší bell v Simple & Sinister protokolu?

Pokud necvičíme nezatížené, tedy “nahé” get-upy, zrcadla nejsou dobrou volbou. Z bezpečnostních důvodů i z důvodu jednoho z našich StrongFirst standardů by oči měly po větší část cviku sledovat kettlebell – především když jsme blíže k podlaze – tedy přesně tam, kde je správné strukturální nastavení největší výzvou. Zrcadlo svádí se dívat jinam. 

Videocepce: Jak pomoci videa zlepšit svůj get-up

Seznamte se s videcepcí

Chceme být “těmi, kdo vidí” z Leonardova citátu výše. Co je zajímavé, video znamená v latině “vidím”. Propriorecepce za pomocí videa neboli videocepce je tedy nástroj, který by měl využívat každý trenér a cvičenec. Nemám na mysli typická videa ze cvičení, která jsou k vidění na Instagramu nebo Facebooku. Mám na mysli využití softwaru či aplikací, pomocí kterých můžeš studovat get-up na jednotlivých políčkách, abys mohl poladit nastavení a rozložení zátěže. Zní to moc geekovsky? Není to tak (dobře, možná trochu). Je to každopádně jednoduchý proces o 4 krocích: 

  1. Natoč se, jak cvičíš get-up. Velmi pečlivě naplánuj jednotlivé úhly záběru, jsou velmi důležité – více níže. 
  2. Dokresli na video přímky, abys prověřil, jak gravitace ovlivňuje váhu, kterou držíš nad hlavou. Uvědom si, že i malé úpravy mohou přinést velké zlepšení. 
  3. Zopakuj cvik a uprav si pozici na základě toho, co jsi zjistil. Zaměř se na to, jaký je to pocit zlepšovat propriorepci možného optimálního pohybu či nastavení. 
  4. Tyto tři kroky opakuj do té doby, dokud nenajdeš optimální pohyb. 

Zvol si dobrou appku anebo software, určené k videoanalýze, které ti umožní dokreslit příslušné vektory síly a ponechat je přilepené v průběhu celého get-upu anebo alespoň v jednotlivých krocích cviku na tělo. V poznámce níže najdeš nějaké tipy. 

Pokud místo toho používáš fotky, jednoduchý fotoeditor ti umožní nakreslit jakékoliv přímky, propojující hlavní klouby (ramena, kyčle, zápěstí, atd.).

Videocepce: Jak pomoci videa zlepšit svůj get-up

Usměj se, vyletí ptáček

Klíčové je při natáčení těchto videí najít ty nejlepší úhly. Přemýšlej o tom, jakou zpětnou vazbu hledáš. Některé správné nastavení je důležitější než jiné. Zdá se ti, že ztrácíš správné strukturální nastavení při přechodu ze stoje do zakročení do kleku? Nastav si kameru nebo chytrý telefon na bok. Pokud řešíš spíše přechod z lokte na dlaň, zvaž natáčení zezadu s kamerou blíže u země. Hledej požadovanou přímku spojující kettlebell, zápěstí, rameno a opačnou sedací kost, které zátěž drží. 

Ze začátku se nesoustřeď na bell. Prováděj get-up pomalu, a v každém kroku se zastav, abys mohl každý pohyb jasně na obrazovce analyzovat. Cílem není zachytit to, co děláš, když víš, že tě někdo natáčí, ale pohybové vzorce, ke kterým inklinuješ přirozeně. Upřímná, ne hraná kamera. Pro každý krok budeš pravděpodobně potřebovat několik záběrů, abys našel správnou výšku kamery a úhel. Mezi natáčením si odpočiň. Vyhni se tomu, abys někoho požádal, aby tě natočil a pohyboval se kolem tebe, protože kamera bude roztřesená a zpětná vazba nebude tak spolehlivá. Místo toho umísti kameru do nějaké pevné a fixované pozice, ideálně na trojnožku. Umožní ti to experimentovat s méně proměnnými a urychlit tak celý učební proces. 

Jako mlčenlivý profesionál odolej postování svého osobního coaching videa na sociální média mezi fotky koček a memíčka. Je to nástroj pro tvé osobní zlepšení. Využij jej tak. Je to též vynikající nástroj na zlepšení techniky pro tvoje studenty, nalezení jejich síly anebo zlepšení pocitu bezpečí. Řada z nich neumí vnímat, když jsou ve špatném nastavení. Použij tuto vizuální zpětnou vazbu jako doplněk k drilům a tipům, které už používáš. 

Video software a appky, které můžeš vyzkoušet: Coach’s Eye (pro iPhone), ObjectusVideo (pro Mac), anebo jejich ekvivalent pro PC (MotionPro) a Android (PowerChalk).

 


CHYSTANÉ STRONGFIRST AKCE, KURZY A CERTIFIKACE